17. feb. 2017

Nora zadnja tretjina in poraz proti Kojotom

Liga NHL, 56. tekma: LA Kings - Arizona Coyotes 3:5. AK11: 0 G, 1 P, 1 T, 3 S, 0 PIM, 50% FO, 21:23 TOI, - 2.

Nora zadnja tretjina in poraz proti Kojotom
 

Liga NHL, sezona 2016/17, 56. tekma

Kalifornija, Los Angeles, Staples Center, 18.230 gledalcev

Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 3:5 (0:2, 0:0, 3:3)

strelci:
0:1 Perlini (Vrbata, Ekman-Larsson, 5.) / PP1
0:2 Rieder (Martinook, Goligoski, 6.)

1:2 Pearson (Carter, Brown, 49.)
1:3 Perlini (Golikoski, 50.)
2:3 Brown (Pearson, 52.)
2:4 Martinook (55.) / SH1
2:5 Martinook (Dvorak, Jooris, 59.) / EN
3:5 Pearson (Kopitar, Muzzin, 60.) / PP1

kazenske minute:
LA Kings: 8 (4, 4, 0)
Arizona: 8 (0, 2, 6)

streli na vrata:
LA Kings: 44 (11, 12, 21)
Arizona: 22 (9, 5, 8)

naleti:
LA Kings: 28
Arizona: 21

Tri zvezde:
1. Brenden Perlini (ARI)
2. Dustin Brown (LAK)
3. Alex Goligoski (ARI)

Začetni postavi:

LA Kings: Peter Budaj, Derek Forbort, Drew Doughty, Adrian Kempe, Anže Kopitar, Tyler Toffoli

Arizona: Mike Smith, Oliver Ekman-Larsson, Luke Schenn, Max Domi, Martin Hanzal, Radim Vrbata

Kar teden dni je minilo od zadnje tekme Kraljev v ligi NHL pred današnjim divizijskim dvobojem z Arizono. Kralji so v tem času povlekli nekaj drastičnih potez pri kadrovanju. Branilca Toma Gilberta so poslali v Washington in v zameno dobili peti izbor na naboru, v ligo AHL se je preselil Devin Setoguchi, iz Ontaria pa se je znova vrnil branilec Paul LaDue in 20-letni napadalec Andrian Kempe. Švedski napadalec. 15. v zgodovini Kraljev, je takoj dobil priložnost v udarnem napadu Kraljev ob AK11 in Tylerju Toffoliju. Danes sta na tribuni ostala Andy Andreoff in Kevin Gravel.

1. tretjina - Kralji začeli z malo rje

Prvi napad domačih je takoj zapretil pred vrati Mike Smitha, po podaji AK11 je s prodorom z leve poizkušal Drew Doughty. V 4. minuti so domači zaigrali z igralcem manj, potem ko je Jeff Carter nepravilno zadrževal Martina Hanzala. Prva minuta branjenja je bila zelo dobra, tudi druga se je začela dobro, nato pa napaka pri prehodu Arizone, plošček je od Radima Vrbate srečno z desne prišel v sredino do Brendena Perlinija, ki najprej ploščka ni zadel, nato pa je le matiral Petra Budaja (0:1). Le 16 sekund kasneje je Tobias Rieder drsal po desni, zadel z mrtvega kota, a sodniki gola niso videli, Kojoti so nato zadeli še enkrat, ko je bila igra le prekinjena, pa so priznali gol Riderja (0:2). Kralji so po dolgem premoru imeli kar nekaj težav, v novih večjih so se znašli v 9. minuti, ko je na klop zaradi spotikanja Josha Joorisa odšel še Brayden McNabb.

Kojoti so to pot pokazali več kombinatorike, a so ostali brez sreče in dobra obramba Kraljev ni dovolila novega zadetka. Igra se je preselila v napadalno tretjino gostov, streli Kraljev so deževali z vseh strani, a Smith vseeno ni imel preveč dela. V 16. minuti so domači prišli do največje priložnosti. AK11 je začel akcijo za golom, Tyler Toffoli je podaljšal v napad, odlično se je Michaela Stonea ostresel Andrian Kempe, a žal nato zgrešil z backhandom. Dve minuti kasneje je lepo priložnost z desne imel Trevor Lewis, a je Smith dobro zaprl bližnji kot.

2. tretjina - Kojoti odlično blokirali domače poizkuse

Na začetku druge minute je Carter zakrožil za golom z desne strani, Smith pa je z nekaj sreče plošček pokril z nogama tik pred golovo črto. V naslednji minuti je Nic Dowd z leve najprej ustrelil mimo vrat, nato pa z desne z mrtvega kota še v bližnjo vratnico. Močno je nato pritisnil še prvi domači napad, a žal strela Aleca Martineza in Jaka Muzzina nista bila uspešna. V 27. minuti je v polprotinapad zadrsal Christian Dvorak in z leve zadel vratnico.

Domači so narekovali ritem igre, Kojoti so prvič na vrata Budaja ustrelili šele v 10. minuti tretjine, a žal tudi Kralji niso bili kaj bolj učinkoviti kljub več strelom. V 33. minuti sta si mali kazni prislužila Tanner Pearson in Stone zaradi udarca nasprotnika. Igro 4-4 smo spremljali le 21 sekund, ko je Martinez brez potrebe premočno udaril Dvoraka. Najnevarnejši ob igri 4-3 je bil Max Domi, a so domači z bloki dobro pomagali Budaju. Ob povratku Martineza na led so Kralji zadrsali v protinapad 3-2, Pearson pa je zadel prečko. Kraljem je pripadel tudi zaključek tretjine, a Kojoti so praktično vsak strel odlično blokirali, tako da je bil zaostanek Kraljev pred zadnjimi dvajsetimi minutami še naprej 2:0.

3. tretjina - goliada, a brez točk za Kralje

Zadnjo tretjino sta ekipi začeli enakovredno, lahko bi zapisali, da so pobudo celo imeli gostje. Eno lepših priložnosti je v 46. minuti ob levi vratnici imel Ryan White, a je bil Budaj pripravljen na podajo izza gola. V isti minuti je za golom zadrsal AK11, podal pred vrata, dobil odbit plošček, zadetek v levi zgornji kot pa mu je preprečil Smith. V 48. minuti je Smith še enkrat zablestel, ko je po lepi dvojni podaji z Doughtyjem AK11 prišel v še lepši položaj za strel, tudi ta poizkus pa je Smith snel pred zadetkom v levi zgornji kot. Pritisk prvega napada pa je le obrodil sadove v naslednji minuti. Carter je ustrelil z desne, odbitek pa je v sredini za hrbet Smitha le pospravil Pearson (1:2). Zelo kratko je bilo vesele domače dvorane, kar smo letos videli že ničkolikorat. Kojoti so dobro minuto kasneje zdrveli v polprotinapad, Perlini pa ni iskal podaje, ampak je Budaja ugnal z nizkim strelom za novo varnejše vodstvo svoje ekipe (1:3).

Odgovor Kraljev je bil na nivoju. Na levi je kombiniral drugi napad, Smith je dobro zaustavil prvi poizkus Dustina Browna, ki je nato pod prekrškom še enkrat uspel ustreliti in plošček je končal pod prečko (2:3). Pritisk domačih se je nadaljeval, v 54. minuti so živci popustili Smithu, ki je udaril Browna po gneči pred golom. Namesto pritiska in gola Kraljev pa napaka ob menjavi in silovit strel Jordana Martinooka z desne, nizek strel ob vratnici pa je bil tudi tokrat prevelik zalogaj za Budaja (2:4). Sledil je še en hud nalet Kraljev, najprej je ustrelil AK11, nato pa silovita gneča pred Smithom in zadetek pod ležečim Smithom, a sodniki gola niso želeli priznati in ga tudi niso. Tudi ob izenačenju moči so Kralji silovito ogrožali Smitha, ki je imel ogromno težav, a zadetka ni in ni bilo. Dvorak je nato polomil palico Pearsonu in v 54. minuti so Kralji dobili še drugo priložnost ob igralcu več. Veliko sta streljala Doughty in Muzzin, a brez prave nevarnosti. 1:57 pred koncem je Budaj zapustil vrata, Kojoti so to s pridom izkoristili in z drugim zadetkom Martinooka 1:25 pred koncem dokončno potopili upe Kraljev (2:5). 43 sekund pred koncem je na klop odšel še Shane Doan po visoki palici nad Braydenom McNabbom. Po lepi podaji AK11 izza gola je Pearson 22 sekund pred zadnjo sireno Smitha ukanil s strelom v levi zgornji kot (3:5) in tako postavil končni rezultat današnjega obračuna.

Naslednja tekma Kralje čaka v noči na nedeljo ob 4. uri, ko bodo palice znova prekrižali s Florido, tokrat v domačem Staples Centru.

Foto: Getty Images