04. dec. 2017

"Letos igramo bolj napadalno usmerjen sistem"

Anže Kopitar je po odličnem začetku letošnje sezone v ligi NHL, že njegove dvanajste, povzel nekaj misli in v spodnjih vrsticah odgovoril na naša vprašanja.

 

Anže, lepo pozdravljeni po dobri četrtini sezone 2017/18 v ligi NHL. Prvo vprašanje po prerojenem začetku je seveda jasno – rezultatska razlika je v primerjavi z lansko sezono očitna, zanima pa nas, kaj so glavni razlogi, da je prišlo do tega zasuka?

Prvo kot prvo moram izpostaviti spremembe v klubu. Sprememba trenerja in posledično generalnega direktorja nam je prinesla svežino v igri, ki se kaže tudi na ledu. Fantje igramo kot znamo. Veliko bolj napadalno oz. usmerjeno proti nasprotnemu golu in zato tudi dosežemo kakšen gol več na tekmo, zaradi česar je lažje zmagati.

Sami delujete zelo samozavestno, jasno, ko so tudi številke končno na svojem mestu. Že pred letošnjim povratkom v ZDA ste dejali, da se dobro počutite, kar ste prenesli tudi na ledeno ploskev. Je bil do boljših predstav ključen počitek, da so se zacelile mikropoškodbe in kakšna večja poškodba? Kaj je prineslo glavno spremembo?

Lansko leto sem bil sigurno potreben počitka. Tisto svetovno prvenstvo, ki sem ga izpustil, sem res porabil za to, da sem se spočil. Imel sem zelo, zelo dobro pripravljalno poletje in nato tudi zelo dober začetek sezone. Nato je sigurno lažje iti naprej, prisotna je samozavest in v hokeju znova uživam.

To se naneazadnje vidi tudi v tem, da je praktično edino vaš napad z Dustinom Brownom in Alexom Iafallom nespremenjen že od začetka sezone. Vsi ostali napadi so bili že malce premešani. Malokdo je pričakoval, da se boste s tema igralcema tako dobro ujeli. Predvsem mladi Iafallo je presenečenje, a sami ste ga izpostavili že pred začetkom sezone. Verjamete, da bo lahko zdržal na tem nivoju še naprej?

Verjamem, da lahko in po eni strani tudi upam, da bo. Ujeli smo se zelo dobro že od prvega dne, ko nas je John (o. p. glavni trener John Stevans) postavil skupaj v napad. Upam, da bomo to lahko obdržali še naprej in da bo igra tekla, kot je do zdaj. Res je trener malo zamenjal druge napade, a to se zgodi. Vmes smo imeli tudi malo črne serije in takrat iščeš odgovore, rešitve, da bi zmagali tekme, posledično pa se napadi spreminjajo. Večjih sprememb pa vseeno ni bilo, tako da je vse pod kontrolo.

Zarotiralo se je kar veliko igralcev, precej jih je prišlo in odšlo z lige AHL, nekateri mladi se dobro držijo. Te rotacije se vas torej ne dotaknejo preveč. Kako pa to vpliva na ekipo, ker praktično šele na dan tekme izveste s kakšnim kadrom boste igrali? Je kaj razmišljanja o tem med samimi igralci?

Ne, o tem ni veliko pogovora. Za tiste igralce, ki se menjavajo, je normalno malce težje, da ostanejo v igralnem ritmu. A tudi ti igralci, ki ne igrajo redno, ne počivajo pet ali šest tekem zapored, ampak samo eno ali dve in se nato vrne v rotacijo. Trenerji so letos naredili oz. opravljajo svoje delo super. Pustijo nas, da igramo in da imamo malo več svobode v igre.

Po odličnem začetku sezone je sledila manjša rezultatska kriza, morda malce daljša, kot bi v tako dolgi sezoni vseeno pričakovali. Jeff Carter je v tem obdobju odsoten. Je bil to, pomankanje širine na položaju centra, največji razlog za slabše prestave?

Ja. Igralca takšnega kova, kot je Jeff, izgubiti zaradi poškodbe, sploh pa za dlje časa, ni dobro. To je sigurno velika luknja. Mislim, da smo jo vsi kljub temu dobro zapolnili in smo igrali kolikor toliko dobro. Vmes je prišel tisti padec. Imeli smo dober začetek, nato smo popustili in ekipe v NHL so tako dobre, da to hitro izkoristijo. Ko se enkrat vlak začne premikati v napačno stran, ga je težko ustaviti in spraviti v pravo stran. A mislim, da smo zdaj spet na pravi poti.

Res ga je težko ustaviti in obrniti, a morda je bilo vseeno lažje, ker ste vse te tekme v obdobju porazov praktično izgubljali le z zadetkom razlike. Nadigrani niste bili nikoli.

Vsi vemo, da je sezona zelo dolga. Pridejo takšni padci, vprašanje je, kako hitro se s tega pobereš. Mislim, da smo se mi kar hitro pobrali. Tiste tekme, ki smo jih izgubili nismo igrali katastrofalno, veliko jih je bilo, ki smo jih izgubili samo za en gol. To so bile pozitive v igri, vedeli pa smo, da bomo morali bolje igrati in to smo zdaj popravili.

Ima letos vaša igra rep in glavo v primerjavi z lansko sezono?

Ja. Mislim, da je sistem, ki ga igramo letos bolj energičen. Sigurno je bolj napadalno usmerjen. Naši ekipi odgovarja veliko bolj kot tisti, ki smo ga igrali v lanskem letu.

Lani ste imeli težavi tudi na vratarskem položaju. Letos imate dva zelo zanesljiva vratarja. Verjetno je to tudi pika na i, da igralci v polju lahko kažete prave predstave?

Za Quickieja (o. p. Jonathan Quick) vsi vemo, kakšnega kova vratar je, lani pa je izpustil celo sezono. A tudi Darcey (o. p. Kuemper) pa je na vsaki tekmi, na kateri je branil, nam dal možnost za zmago in to je vse kar pričakuješ od svojega vratarja.

Vrnil se je Marian Gaborik, počasi, a ne še tako hitro, se bo po poškodbi vrnil tudi Jeff Carter. Tudi Kyle Clifford je tik pred tem, da se vrne v ekipo. Kje so še vaše rezerve za nadaljevanje sezone?

Tudi mi še lahko nadgradimo našo igro. Stvar, ki bi jo lahko izpostavil, da bi bila boljša, je naša igra z igralcem več. Tu odstotek ni najvišji, a gol dosežemo, ko ga najbolj potrebujemo. To je zelo pozitivno. Še naprej bomo trenirali in poizkusili biti čimboljši.

Zdaj ste na vrhu konference in divizije. Kako gledate naprej? Si želite do premora, ko je na sporedu All-star ali do konca februarja nekako zagotoviti končnico in nato mirno igrati do same končnice ali greste iz tekme v tekmo?

Pred nami je še zelo, zelo veliko hokeja. Osredotočati se moramo na vsako tekmo posebaj. Vemo, kako stojimo na lestvici, a pred nami je še veliko, veliko hokeja. Normalno, se v končnico želiš uvrstiti čim prej, da ne šteje čisto vsaka tekma do konca, ampak igrali in šli bomo s tekme v tekmo.

Presenečenje za marsikoga je nova ekipa iz Vegasa, morda za koga tudi vaša ekipa. Je vas v prvem delu sezone kdo presenetil?

Vegas me je najbolj presenetil. Fantje so se nabrali z vseh klubov, kar me spominja malce na našo ekipo Evrope lani na svetovnem pokalu. To je pozitivno presenečenje zame.