20. dec. 2018

"Komunikacije je več, a odgovorov je premalo"

Za hokejisti Los Angelesa in kapetanom ekipe Anžetom Kopitarjem je eden najslabših uvodov v sezono lige NHL. Po dobri tretjini sezone je Anže strnil nekaj misli.

 

Anže, nekako smo na dobri tretjini sezone. Težko bi rekel, da je kdorkoli pričakoval, da se bova pogovarjala o tako slabem uvodu v sezono, kot je letos za vami. Kako sami doživljate vse to?

Začetek naše sezone je bil zelo nepričakovan, če se temu lahko tako reče. Vsi smo mislili, da imamo dobro ekipo, z mano na čelu. Stvari se niso poklopile, igra ni stekla in zdaj smo na dnu lestvice. Morda zadnje čase igramo malo bolje, igra je malo bolj zanimiva, tako da smo nekaj tekem tudi zmagali. Na žalost to ni dovolj. Mi bomo dali vse od sebe, kako se bo sezona iztekla, pa bomo videli.

Kolikokrat ste prečesali zakaj vam ne gre? Se igralci veliko pogovarjate med seboj, s trenerji, z vodstvom kluba? Je bilo tega veliko?

Ja, zelo veliko. Na začetku še s prejšnjim trenerjem Johnom Stevensom, kasneje z novim trenerjem. Veliko je bilo govora, veliko je bilo sestankov, a nekako nismo mogli ugotoviti oz. se prilagoditi, da bi nam igra stekla.

Zmage so pozitivna stvar, ki jo nedvomno potrebujete. To je kot nekakšna rešilna bilka v taki situaciji. Kje iščete te pozitivne stvari, da na koncu pridete tudi do zmage?

Različne stvari. Morda smo na zadnjih tekmah igrali malo bolj privlačen hokej, morda tudi malo bolj s srcem in z več pozitivne energije. Vsako tekmo je to potrebno najti, se pripraviti na tekmo in jo poizkusiti zmagati.

Izogibajo se vas ne niti poškodbe. Počasi se igralci vračajo, nedolgo nazaj ste na listi poškodovani imeli igralce za skupno vrednost skoraj 30 milijonov dolarjev, torej le malo manj od polovice vrednosti ekipe. Se s tem spopadate kot z dodatno težavo ali sodi kar vse v isti koš?

Glede na to, koliko poškod smo imeli letos, je bil to en velik hendikep. Ne vem, če imamo sploh kakšno odigrano tekmo s celo oz. z ekipo, ki smo si jo predstavljali na začetku sezone. To je bil zagotovo en hud udarec, a vsi vemo, da so poškodbe sestavni del športa in da se to dogaja. Glede tega smo letos imeli malo smole, a se dogaja in to ne sme biti prevelik izgovor.

Ilja Kovalčuk se nikakor ni znašel, zagotovo ste si vsi predstavljali drugačen povratek v NHL. Kako to doživlja Rus?

Verjamem, da je tudi za njega zelo težko priti iz KHL-a, kjer so veliko zmagovali v vseh sezonah. To je neko novo poglavje za njega. Sam je zelo pozitiven, zaradi tega je morda vse malce lažje. A vsi neradi izgubljamo, tudi on, tako da ni najlažje biti v takem položaju.

Kaj pa vi osebno? Po številkah ste sicer spet najučinkovitejši Kralj, a jasno, primerjave z lansko sezono niti ne moremo vleči in to vas v tem trenutku zagotovo prav nič ne tolaži?

Ne, sigurno ne. Številke niso dobre, tudi igra ni na takem nivoju, na katerem vem, da sem zmožen igrati oz. na katerem hočem igrati. Potrebno se bo boriti, poizkusiti čim bolje igrati in iti vsaj približno pozitivno naprej. 

Kako se v klubu spopadajo s težavami? Kako se to odraža na vas, igralcih? Imate kot kapetan več dela kot recimo, ko ste na mestih za končnico oz. v skladu ali nad načrtom?

Sigurno je več komunikacije oz. več vprašanj in iskanj odgovorov. To je nekaj vsakdanjega, ko stvari ne gredo, kot bi morale iti. Veliko lažje je biti v položaju, ko vse gre, ko ekipa deluje. Zdaj je več komunikacije, a letos je odgovorov premalo.

Je letos sezona za Kralje že izgubljena?

Matematično še ni, tako upanje še ostaja. Potreben pa bo manjši čudež, da se lahko prebijemo nazaj v končnico. Gremo iz tekme v tekmo, igramo po najboljših močeh, na koncu pa bomo videli kako se bo izteklo.

Pa ste se s soigralci kdaj pogovarjali o tem čudežu? Glede na to, da ste že spisali čudeže v zadnji končnici, ko ste šli do konca in ste v serijah zaostajali s 3:0, pa še prej, ko ste za prvi pokal lovili zadnji vlak za končnico. Zdaj ste sicer res v najgloblji luknji.

Govora je tudi o tem, a kot pravi, gremo iz tekme v tekmo, čim več jih želimo zmagati in potem bomo videli, kaj bo.

Nekaj rošad je med sezono že bilo, menjal se je trener, menjali so se igralci. Kako daleč vodstvo vaše ekipe gleda naprej? Koliko informacij imate?

To ne bi vedel. Tu so ljudje, ki so zadolženi za to in imajo zagotovo narejen že kakšen načrt. Kaj več pa ne morem povedati, saj niti ne vem kaj se dogaja.

Staples Center ni več razprodan na vsaki tekmi, kot je bil še ob začetku sezone. Se vas igralcev to dotakne?

Sigurno je bolje in lažje igrati pred polno dvorano. Imamo še vedno dosti gledalcev. Ni razprodano, a navijači še vedno hodijo na tekme, kar je zelo dobro. Vzdušje je tudi še naprej dobro, tako da upam, da bomo prikazali še nekaj dobrih tekem in da se bodo tudi gledalci vrnili nazaj.

In za konec tega pogovora še k bolj pozitivni plati spremljanja letošnjih sezon onstran Atlantika s strani Slovenije. Luka Dončič. Odlično mu gre, z Dallasom je na mestih, kjer si želi biti. Postal je športnik Slovenije. Kako ga spremljate vi, se tudi kaj slišita?

Spremljam ga bolj malo oz. veliko izvem preko socialnih omrežij. Malo sva tudi na zvezi, videl sem tudi, da je bil športnik leta, kar je zelo lepa čast, še posebno biti športnik leta iz ekipnih športov. To je super, vidim pa tudi, da mu gre v Dallasu zelo dobro in upam, da bo tako igral še naprej ali pa še boljše.