02. apr. 2019

1000 tekem v ligi NHL

Kapetan Los Angeles Kings, Anže Kopitar, je proti Calgaryju v Staples Centru 1. aprila 2019 odigral 1000. tekmo v rednem delu lige NHL!

1000 tekem v ligi NHL
 

Anže Kopitar je nocoj v dresu Los Angelesa odigral 1000. tekmo v karieri v rednem delu lige NHL. Hrušičan je vse tekme odigral v dresu Kraljev, za katere igra že trinajsto sezono, postal pa je 337. igralec, ki je odigral 1000 tekem v ligi NHL. 

Dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala je na vseh tekmah rednega dela zbral 886 točk (331 golov in 575 podaj), mikro statistiko ima + 73, na kazenski klopi pa je preživel 276 minut. 

Je četrti Kralj, ki mu je uspelo priti do številke 1000, po številu doseženih zadetkov, podaj in točk je peti, sedmi je po številu doseženih zadetkov z igralcem več, peti po zadetkih z igralcem manj in tretji po številu zmagovalnih zadetkov, tudi v kategoriji +/- pa je med najboljšo deseterico.

V svoji bogati karieri je odigral tudi 79 tekem v končnici lige NHL na katerih je zbral 66 točk (21 golov in 45 podaj). Štirikrat je igral na tekmi vseh zvezd, Kralji pa so ga na naboru izbrali leta 2005 kot enajstega po vrsti. Je prejemnik nagrad Lady Bing Memorial Trophy leta 2016, dvakrat je prejel tudi nagrado Frank J. Selke v letih 2016 in 2018.

V svojih vitrinah ima 14 klubskih nagrad, v zadnjih enajstih sezonah je bil desetkrat najboljši strelec moštva. Desetkrat je dosegel vsaj 20 zadetkov v sezoni in je prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NHL in prvi, ki je postal kapetan moštva v najmočnejši ligi na svetu. 

"Občutki so zelo dobri! Škoda, ker se danes, ko smo izgubili s Calgaryjem (o. p. 7:2) ni izšlo bolje oz. drugače. Sanjaš, da boš enkrat igral eno tekmo v ligi NHL, jaz sem prišel do 1000. Občutek je zelo dober, žal pa tekma danes ni bila takšna, kot bi si želeli," je sprva ob častitljivem jubileju povedal AK11, ki je nato spomin zavrtel še nekoliko nazaj in se spomnil najlepših utrinkov bogate kariere: "Prva tekma v ligi je zagotovo vredna spomina. In veliko tekem v končnici, sploh tisti dve, ko smo osvojili Stanleyjev pokal. Tudi tekma s štirimi zadetki mi je kar pri srcu. Nekaj posebnih je, a najbolj pomembni sta tisti dve v končnici." Skrivnost uspeha, dejstva, da je prvi iz generacije drafta 2005 prišel do 1000 tekem? "Imam kar srečo, da telo zdrži napore. Kar veliko dela je v sami pripravi čez poletje in tudi med sezono. Sem lahko kar vesel, kako vse skupaj poteka."