16. mar. 2020

"Prekinitev lige je bila neizbežna, a pravilna situacija"

Korona virus je v minulih dneh poskrbel za odpoved praktično vseh športnih tekmovanj za nekaj časa, nič drugače ni z ligo NHL. Ob prekinitvi je strnil misli v spodnjih vrsticah.

 

Drugače, kot s trenutno situacijo, ki je zajela svet, s koronavirusom, ne moreva začeti. Tudi pri vas, v Los Angelesu, je situacija že alarmantna. Kako je bilo, ko se je vse začelo? Nekako ste bili ravno v času tekme z Ottawo, ko se je to dogajalo. Kako je vse skupaj potekalo pri vas, kako so vas obvestili?

Mislim, da je bila naša tekma sploh zadnja, ki se je odigrala. Povedali so nam naslednji dan oz. kot ekipa smo naslednji dan imeli prost na koledarju že kar nekaj časa. Tekom tega prostega dne so nas obvestili, da se bo liga začasno prekinila zaradi tega virusa. Tako kot tudi košarka, nogomet, baseball. To je bila situacija, ki je bila neizbežna in mislim, da tudi pravilna.

Kakšne so napovedi, so vam morda povedali kaj pričakujejo od vsega skupaj?

To so zelo neuradne informacije, a mislim, da vsaj dva tedna se ne bo dogajalo nič. Kako in kdaj se bo začelo, nimam nobenih informacij.

Ste dobili kakšne nasvete? V ligi NBA se denimo igralcem sporočili, da pričakujejo od njih, da ostanejo v svojih okrožjih. Kaj so vam svetovovali, se morate tudi vi "zapret"?

Povedano po domače, smo doma naredili kar karanteno, naša družina. Čim več časa bomo ostali v hiši, čim več časa bomo v takšnem okolju, kjer nisi blizu večjih množic oz. blizu ljudi, da je ta verjetnost okužbe malo manjša, kot pa kje druge.

V Sloveniji vse skupaj traja že dober teden dni, v Los Angelesu kakšen dan manj. Če se ozreva nazaj, na dan ko ste bili še v normalnem pogonu in ga primerjava z današnjim. Se že pozna razlika v vsakdanjem življenju?

Ja, zagotovo. Ko je konec sezone, je konec sezone in se na to normalno pripraviš. Ko pa se liga prekine kar čez noč, pa je naslednji dan zelo čuden, ko ne moremo iti na trening in ni tiste vsakdanje rutine, ki smo je vsi zelo navajeni. Še kakšen dan ali dva bosta potrebna, da se na vse skupaj navadimo, nato pa bomo nekako živeli tudi to življenje.

Še niste pomislili, da ste morda že odigrali zadnjo tekmo v tej sezoni?

Mislim, da je težko razmišljati o tem, kaj se bo dogajalo. Zagotovo se bo vse zavleklo, a koliko časa, pa lahko le ugibamo.

Sezono si bomo verjetno najbolj zapomnili po tem, da ste hitro odpadli iz realnega boja za končnico. Po čem si jo boste zapomnili vi?

To sezono oz. nasploh leto 2020 si bomo vsi zapomnili zaradi virusa. Sam začetek sezone je bil sicer še nekako, nato pa smo okrog 10, 15 tekme padli, skopali smo si veliko luknjo, ki je bila na koncu pregloboka. Zadnjih deset tekem smo igrali hokej, ki smo ga pričakovali že prej. Prišel pa je malo prepozno. Na žalost končnice ne bo, a mislim, da so bile letošnje spremembe v sami ekipi dobre. Mislim, da smo nekako usmerjeni v pravo smer in da se bo vse to, kar smo s preobrazbo ekipe začeli že v lanski sezoni, pokazalo bolje in malce hitreje v naslednjih letih.

Toliko prihodov in odhodov igralcev, prenova ekipe, kot se je zgodila. Česa takšnega še niste doživeli. Kako je vse to spremljati?

Občutki niso nič kaj preveč dobri, sploh zato, ker so igralci, ki so odšli, igralci, s katerimi smo osvojili dva Stanleyjeva pokala. Z vsemi smo bili skupaj vsaj deset let. Zelo težko je, ko grejo, a moraš se nekako prepričati, da čas in kariera tečeta naprej. Moraš gledati naprej in ne nazaj. Sigurno ni lahko, a mislim, da so pred nami svetlejši dnevi.

Če pogledamo vašo osebno statistiko, je daleč od slabe. Lahko rečemo, da je vaša sezona super. Ste zadovoljni?

Mogoče ne bi rekel ravno super, je pa zadovoljivo. Vem, da lahko igram še boljši hokej, vem, da lahko naberem še več točk. Upajmo, da bo to prišlo v naslednji sezoni. Če pa pogledam za nazaj, sem bil zdrav. Nekaj manjših poškodb je bilo, a zamudil nisem nobene tekme, kar je zelo zadovoljivo. To je lepa popotnica za naprej.

Za naprej pa vas čaka manjši izziv, pogodba se spreminja. Od te sezone naprej niste več povsem zaščiten igralec, kot ste bili v prvih štirih letih te pogodbe. Kaj to pomeni za vas, že kaj razmišljate o tem?

Če povem po pravici, o tem nisem še kaj veliko razmišljal. Dejstvo pa je, da nisem več zaščiten, lahko me zamenjajo. A imam toliko glasu pri tem, da jaz lahko izberem sedem ekip, kamor me lahko zamenjajo. Na nek način imam tudi jaz nekaj moči glede tega. A kot sem povedal že nekajkrat, upam, da to tega ne bo prišlo in da bom ostal v Los Angelesu do konca svojih dni.