30. apr. 2022

"Cilj je zmagati prvo serijo"

Po koncu rednega dela sezone 2021/22, 16. v ligi NHL, je Anže Kopitar strnil misli, ki so že usmerjene v končnico.

 

Nekaj časa je že minilo od kar ste se nazadnje uvrstili v končnico lige NHL. Veseli smo, da je temu zopet tako. Prvi občutki ob tem so verjetno dobri, pozitivni. Vedno pred sezono govorite o tem, da je osnovni cilj kluba in vas samih uvrstitev v končnico. Verjetno pa se pri tem ne ustavljate in že gledate naprej? Kako vse skupaj zdaj podoživljate, glede na to, da to vendarle niso novi občutki?

Ja, zagotovo, prvi cilj je dosežek. Sezona je bila dolga, sezona je bila težka. Imeli smo zelo veliko poškodb, mislim, da je zelo lep rezultat to, da smo se uvrstili v končnico. Pokazali smo pravi ekipni duh. Res je bilo veliko poškodb, vsak posameznik je zato moral prevzeti kakšno vlogo, katere prej ni bil vajen. Iz tega stališča je bilo to pozitivno. Vemo pa, da je uvrstitev v končnico zgolj in samo to. Od zdaj naprej se začne delo zares in gledamo naprej v serijo proti Edmontonu.

Imate zanimivo mešanico izkušenih in mladih igralcev. Pripeljali ste nekaj igralcev, ki so odigrali, kot so si vodilni verjetno želeli, kar se je od njih pričakovalo. Je to pozitivna, optimistična mešanica, da vam v končnici ne uspe zgolj sodelovati?

Zagotovo. Cilj je zmagati prvo serijo. Nekaj novih obrazov smo imeli, zelo dobro so zapolnili luknje, ki smo jih imeli v prejšnjih letih. Zdaj gremo optimistično v prvi krog in videli bomo, kako se bo vseskupaj izteklo.

Vse navijače zagotovo veseli dejstvo, da je Jonathan Quick znova na »njegovem« nivoju. Je tudi na odlični poti, da do konca kariere morda postane najboljši ameriški vratar v ligi NHL vseh časov, a za to temo bo še čas v prihodnosti. Kakorkoli, vratar je zelo pomemben faktor v končnici. Lahko vam vliva samozavest. Je vratar tisti, na kateremu boste sloneli? Na kaj se najbolj zanaša, na čemu najbolj sloni igra Kraljev oz. bo v letošnji končnici?

Ravno ta sezona je nekaj posebnega, ker se nismo upirali zgolj na nekaj igralcev. Vsak posameznik, ki je bil v postavi je na vsaki tekmi imel res veliko vlogo. Tako, da ni bilo ne na vratarju, ne na branilcih veliko stresa. Golov spredaj nismo dali veliko. Igra je bila od prvega do zadnjega zelo pomembna. Normalno, da je forma Quicka kot je in kot jo poznamo zelo lepa popotnica za končnico, se pa zavedamo, da bomo tudi vsi ostali morali igrati v končnici tako kot se spodobi, če bomo želeli narediti dober rezultat.

Obstaja kakšen univerzalen rezultat za Edmonton? Tam igrata Connor McDavid in Leon Draisaitl, vodi pa vas njihov bivši trener Todd McLallan, ki dobro pozna koncept njihove igre?

Kaj dosti skrivnosti ni. Connor in Leon sta morda številki 1 in 2 na svetu oz. v ligi v tem trenutku. Potrebno jih bo ustaviti. Sta zelo dobra igralca. Mi se bomo pripravili kot se moramo in gremo na zmago, kaj pa drugega!

Kaj pa vi? Kako se počutite? Predzadnjo tekmo rednega dela ste izpustili. 281 zaporednih tekem ste odigrali, zaradi počitka pa ste, mislim da sploh prvič v karieri, izpustili tekmo. Kako je z vami?

Jaz sem v redu, počutim se super! Pripravljen sem na končnico. Tista tekma pa je bila počitek, ki ga starejši igralci izgleda potrebujemo. Nikoli prej tega v karieri še nisem naredil, to je bilo prvič. V Vancouvru sem bil na zadnji tekmi rednega dela spet v postavi, počutil sem se zelo dobro, tako da se že veselim končnice!

Beseda ali dve še o domačem svetovnem prvenstvu. Na žalost navijačev slovenske reprezentance vas na domačem prvenstvu v Ljubljani ne bo, a po drugi strani si želimo, da bi vas v ligi NHL spremljali še čim dlje v sami končnici. Na domačem prvenstvu pa niti selektor, vaš oče, kot igralci, ne bežijo od vloge, da je Slovenija prvi favorit. Verjetno se s tem strinjate? Kaj želite našim fantom v Ljubljani?

Želim jim veliko sreče, čim manj poškodb in uvrstitev v elito! Mislim, da je vsako prvenstvo, ki se igra doma, nekaj posebnega. Fantje so se vedno dobro pripravili na to. Ne dvomim, da bo letos enako in da se bodo fantje uvrstili naprej.

Za konec nazaj v ligo NHL. Vaši favoriti v končnici? Bi koga izpostavili, kako ste sami občutili moč ekip, ki so zdaj v končnici? Po točkah vemo, kako izgleda, a vemo tudi, da je v končnici vse mogoče in da nobena izmed ekip v končnici ni v naprej odpisana.

To je zelo težko napovedati. Vse ekipe, ki so bile na vrhu po rednem delu, so zelo kvalitetne, zelo dobre. Če bi že res moral izpostaviti eno ekipo, je to Colorado. A končnica je poglavje zase. Vse se lahko zgodi in videli bomo kako in kaj bo na koncu!