09. okt. 2022

Lani smo dokazali, da zmoremo, zdaj je to potrebno nadgraditi

S tekmami v Pragi se je že začela nova sezona lige NHL, onstran Atlantika pa se bo začela v tednu, ki prihaja in pred pričetkom že 17. sezone med najboljšim hokejisti na svetu je misli strnil najboljši slovenski hokejist vseh časov, Anže Kopitar.

Lani smo dokazali, da zmoremo, zdaj je to potrebno nadgraditi
 

17. sezona v ligi NHL je pred vrati, a najprej se vrnimo še malce nazaj. Letos ste se prej vrnili iz Slovenije v Los Angeles zaradi super razloga, saj ste imeli obletnico osvojitve prvega Stanleyjevega pokala. Kako je bilo, kaj so vam pripravili v klubu na omenjeni slovesnosti?

Res smo se vrnili malo prej v Los Angeles kot ponavadi. Vrnili smo se zaradi obletnice Stanleyjevega pokala iz leta 2012. Zbrala se je skoraj cela ekipa, manjkalo je le nekaj fantov zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Bilo je zelo sproščeno, nekaj fantov nisem videl že lep čas. Fino je bilo znova skupaj malce posedeti, kakšno reči in se malce podružiti.

Ste osvojitev pokala kaj podoživeli preko video posnetkov?

Ne, video posnetkov ni bilo nič, a saj video posnetkov niti ni potrebno kaj dosti vrteti, saj se sami še vsi zelo sveže vsega skupaj spominjamo in je bilo vse skupaj zelo dobro.

Trije igralci ste še ostali iz tiste generacije. So vas bivši soigralci kaj vzpodbudili ali dražli s tem, kdaj bo tretji pokal za Los Angeles?

Glede na to, da je teh igralcev že precej v pokoju, jih je precej, ki še vedno navijajo za nas tri, da bi osvojili še en pokal. Bo pa kar težko.

Je pa zdaj že vseskupaj kar pripravljeno, da se začne že vaša 17. sezona v ligi NHL. Kako ste pripravljeni? Kako ste oddelali vse priprave? Letos skoraj v celoti v ZDA, mislim, da v Sloveniji sploh niste nič drsali, kar se zgodi zelo redko. Kako se počutite?

Počutim se dobro. Poletje je bilo samo po sebi zame zelo dobro. Malce drugačno kot prejšnja leta, ampak počutim se dobro. Telo, mislim, da je pripravljeno na novo sezono, tako da, kar se tiče tega, ni nič novega. Trening kamp smo zaključili, mislim, da smo vsi dobro pripravljeni in normalno se vsi že veselimo novega začetka.

Kako izgleda nova okrepitev, Kevin Fiala? Napoveduje se udarni evropski napad, švicarsko-slovenski-švedski. Bo tako izgledalo, se tako tudi pripravljate?

Kevin je zelo dober igralec. Lani je dosegel 35 golov, kar je pohvale vredno. Upam, da se to letos ponovi oz., da doseže še kakšen gol več. Trenutno smo v napadu s Kevinom in Adrianom, tako bomo tudi začeli sezono. Kako se bodo stvari odvijale, pa bomo videli. Upam in mislim, da neka kemija bo oz. je med nami in bo vse steklo, kot mora.

Na papirju ekipa izgleda zelo dobro, zdi pa se, da je vse skupaj še malce bolje, če gledamo samo v primerjavi s koncem lanske sezone. Tu mislim predvsem na vrnitev branilcev Drewa Doughtyja in Seana Walkerja. Tudi za voljo tega ste verjetno zdaj še bolj samozavestni?

Dejstvo je, da smo lani z uvrstitvijo v končnico naredili en zelo velik korak v pravo smer. Nekako smo tudi sami sebi dokazali, da to zmoremo. Z eno veliko okrepitvijo, s Kevinom in s povratkom poškodovanih Drewa in Seana, ki se tudi morda lahko smatra kot okrepitev... Ja, papir je papir, kar se bo odvijalo na ledu, pa bomo videli. Sami si bomo priigrali končnico ali pa ne. Normalno upam, da temu bo tako.

Kako v garderobi izgleda mešanica izkušenih in mladih hokejistov? Nenazdanje imajo tudi mladi zdaj v nogah že nekaj dobrih tekem, sezon in se od njih pričakuje že kaj več kot od kakšnega popolnega novinca. Imate pa nekaj takšnih, ki so že opozorili nase in letos računate na njih.

Ja, sigurno. Pričakovanja so od vsakega posameznika, da se znova uvrstimo v končnico. S temi pričakovanji pa mogoče pride tudi malo več pritiska. To pa je tudi dobrodošlo za našo ekipo. Lani smo dokazali, da zmoremo, zdaj pa je to potrebno nadgraditi. Če želimo iti krog ali dva ali pa do konca v končnici, bodo tudi pritiski tam. Na to se moramo nekako navaditi, se s tem ne preveč obremenjevati in igrati svojo igro. Boriti se in dokazati na vsaki tekmi. Tudi mladi igralci imajo zdaj že kar nekaj sočnih izkušenj, tako da bomo vsi skupaj skušali storiti še korak napre in še izboljšati lanski rezultat.

Ste s trenerji imeli veliko pogovorov o tem kako igrati, spremeniti sam sistem igre morda? Ali zgolj pilite detajle igre, ki ste jo zastavili s prihodom Todda McLellana?

Prav veliko sprememb ni. So neki manjši detajli, ki bodo morda malce spremenili kaj, a tista osnova, ki smo jo začeli graditi tri leta nazaj, ko je prišel Todd, ostaja na mestu. To je potrebno zdaj le še nadgraditi.

Kje se vidite na koncu? Vem, da niste predrzni, a nemalo strokovnjakov v ligi NHL vas uvršča v širši krog favoritov. Kako se pozicionirate sami?

Dejstvo je, da upam, da bi mi še enkrat osvojili pokal. To je dejstvo. Ekipa je na papirju dobra, a kako se bo vse skupaj odvijalo, kakšna bo sezona... 82 tekem je precej tekem in lahko se zgodi marsikaj. V sezono moramo iti normalno zagriženo, sproščeno in z veliko energije. Poizkusiti moramo zmagati čim več tekem, kam nas bo to peljalo, pa bomo videli čez nekaj mesecev.

Koliko ste kaj spremljali menjave med sezono? Bilo jih je kar nekaj, tudi odmevnih. Je Colorado še vedno prvi pretendent za osvojitev pokala tudi v vaših očeh?

Ja, mogoče Colorado, tu je tudi Edmonton, ki bo po mojem mnenju dobra ekipa. Težko, zelo težko je napovedati. Tu sta denimo tudi Florida in Tampa... Res zelo težko izpostavim samo eno ekipo.